Voorbereidingen
Omdat een goede voorbereiding het halve werk is zijn we snel begonnen. Tenslotte maakt de voorbereiding al een groot onderdeel uit van de vakantie en dat is altijd leuk!!
We zijn gestart met een globale reisroute. Bepalend hierbij is de periode dat je in de stad Sint Pietersburg wilt zijn. Via Duitsland, overvaren naar Rodbyhavn, Denemarken. Bij Kopenhagen de nieuwe Öresund brug over naar Malmö en schuin Zweden oversteken, via Lund [overnachten in een treincoupe] naar Stockholm.
We trekken hier drie dagen voor uit, dan kunnen we het rustig aan doen. Een weekend in Stockholm, slapen op Skeppsholmen, daarna een gehele dag varen naar Turku en aansluitend nog een mooie tocht rijden naar Helsinki, waar we overnachten in het Olympisch stadion.
We plannen het zo dat we midden in de week naar Sint Petersburg gaan. Met de trein [Sybillus] vanuit Helsinki naar deze Russische stad. We blijven daar 5 dagen en dan zijn we weer onderweg naar de Finse hoofdstad. Natuurlijk plannen we een bezoek aan de Hermitage.
Deze strakke planning is nodig om zowel het verblijf in Sint Petersburg en het noodzakelijke visum op elkaar af te stemmen. Ook de treinreis vise versa reserveren we vroeg. Dat geldt ook voor de ferry van Stockholm naar Turku met de Vikingline. Een maand voor vertrek willen we de tickets en reservering voor het eerste deel van de reis in orde hebben. De voorbereidingen gaan goed als is het wel lastig om soms tijdige reactie van maatschappijen te krijgen. Voor hun is het nog te vroeg. Even geduld hebben, dan gaat het vast wel goed komen.
Alhoewel, toch even oppassen, want als je rond de midzomer in de Scandinavische landen bent, [geldt ook nog voor Sint Petersburg], dan is het erg druk en is reserveren een must. Wel leuk is het dat er dan allerlei [culturele] festiviteiten worden georganiseerd. We zijn benieuwd of we daar wat van gaan meemaken. Wordt vervolgt.
Als we weer terug zijn in Helsinki komt daarna een periode van enkele weken dat we helemaal niets reserveren, alleen een ZEER globale route en enkele te bezoeken plaatsen liggen zijn opgeschreven. We zijn tenslotte in Scandinavie!
We willen wel Kees en Ellen bezoeken in Hammerstrand. Misschien blijven we wel ..... maar dat weten ze nog niet. Nog even afwachten.
Tot een volgend log en heb je nog [bij voorkeur leuke] suggesties, laat ze maar horen.
Groet